Żyto ozime Gulden jest odmianą średniej wysokości o bardzo dobrej odporności na wyleganie. Posiada wysoką liczbę opadania oraz najwyższą spośród wszystkich zarejestrowanych w Polsce odmian mieszańcowych zawartość białka, dzięki czemu doskonale nadaje się na cele młynarsko-piekarskie oraz na paszę. Żyto Gulden charakteryzuje się grubym ziarnem (MTZ ok. 33-36 g.) – jedno z najgrubszych spośród wszystkich odmian mieszańcowych i bardzo dobrą zdolnością krzewienia. Żyto posiada bardzo dobrą odporność na choroby, szczególne na pleśń śniegową, choroby podstawy źdźbła, rdzę brunatną, rdzę źdźbłową oraz septoriozę liści.
Odmiana wpisuje się w strategię Zielonego Ładu, która zakłada ograniczenie zużycia środków ochrony roślin w UE.
- odporny na wyleganie
- wysokie plonowanie
- bardzo dobra krzewistość
- wysoka odporność na choroby
- wykorzystywany na cele młynarsko-piekarskie oraz na paszę
norma siewu: 60-70 kg/ha
Parametry materiału siewnego żyta ozimego Gulden:
-termin kłoszenia: średni,
-termin dojrzewania: średni,
-długość źdźbła: średnie,
-zawartość białka: wysoka,
-odporność na wyleganie: wysoka,
-liczba opadania: wysoka,
-MTZ: wysoka.
Zalety żyta ozimego Gulden F1, C1:
-odporny na wyleganie,
-wysokie plonowanie,
-bardzo dobra krzewistość,
-wysoka odporność na choroby,
-wykorzystywany na cele młynarsko-piekarskie oraz na paszę.
Odporność na choroby żyta ozimego Gulden:
Mączniak prawdziwy: wysoka,
Septorioza liści: dobra,
Rdza brunatna: wysoka,
Rynchosporioza: wysoka,
Rdza źdźbłowa: wysoka,
choroby podstawy źdźbła: wysoka.
Zalecenia dotyczące siewu i uprawy żyta ozimego Gulden F1, C1:
norma siewu: 2 jednostki siewne - 200 ziaren kiełkujących na 1 m2 (60-70 kg/ha),
wczesny siew i intensywna technologia uprawy: normę siewu należy zmniejszyć o 10%, tj. do 1,8 j.s./ha,
siew opóźniony: normę wysiewu należy zwiększyć o 10%, tj. do 2,2 j.s./ha.