Nowość sezonu 2024 – średnio późna odmiana Maesto. Odmiana została zarejestrowana w Bułgarii w 2023 roku. W badaniach rejestrowych odmiana Maestro wyróżniała się wysoką zawartością białka w ziarnie – 109% wzorca oraz plonem ziarna na poziomie 107% wzorca.
Cechy biologiczne odmiany:
Typ wzrostu – półsamokończący
Wysokość roślin – 95-120 cm
Osadzenie dolnego strąka – 12-15 cm
Barwa kwiatu – fioletowa
Barwa okrywy nasiennej – żółta
Barwa znaczka – żółta
Wskaźniki gospodarcze:
Grupa wczesności – średnio późna
Potencjał plonowania – 5 t/ha
Masa 1000 nasion – 190-240 g
Zawartość białka – 39-43%
Zawartość tłuszczu – 19-22%
Odmiana ta idealnie łączy w sobie najważniejsze parametry swojej grupy wczesności:
wysokie, dorodne rośliny
wysokie osadzenie pierwszego strąka
intensywne krzewienie
równomierne rozmieszczenie strąków na całej roślinie
Maestro odznacza się wysoką masą tysiąca nasion, ziarno jest jasnożółte z jasnym znaczkiem – jest idealnym surowcem dla przemysłu spożywczego.
Wyniki badań rozpoznawczych 2024 ( COBORU):
Woj. Kujawko-Pomorskie (Głębokie) – 32,94 dt/ha
Woj. Wielkopolskie (Śrem Wójtowstwo) – 51,2 dt/ha
Woj. Pomorskie (Radostowo) – 51,65 dt/ha
Woj. Zachodniopomorskie ( Białogard) – 30,79 dt/ha
Woj. Dolnośląskie (Tarnów) – 55,48 dt/ha
Woj. Podkarpacie (Skołoszów ) – 57,83 dt/ha
Woj. Lubelskie ( Bezek) – 30,79 dt/ha