Odmiana chlebowa (grupa B)
Rok wpisu do Krajowego Rejestru 2020
Charakteryzuje się wysokim i stabilnym plonowaniem na obu poziomach agrotechniki we wszystkich rejonach Polski. MHR Promienna cechuje się wysoką zimotrwałością 4°(w skali 9° wg COBORU).
Odmiana chlebowa B o korzystnym profilu zdrowotnościowym na patogeny grzybowe.
Cechą wyróżniającą MHR Promienna wśród innych odmian pszenicy ozimej jest wyjątkowa odporność na wirusa karłowatości pszenicy (Wheat dwarf virus WDV). Odmiana charakteryzuje się wysokim i stabilnym plonowaniem na obu poziomach agrotechnicznych we wszystkich rejonach Polski (wg. COBORU A1 105 % wzorca; A2 102,5 % wzorca). MHR Promienna to rośliny dość niskie, o wczesnym terminie kłoszenia i średnim dojrzewania.
Zimotrwałość u tej odmiany jest wysoka i wynosi 4 w skali 9. Odmiana cechuje się bardzo szybkim i intensywnym wzrostem w okresie wiosennym i większą tolerancją na późne stresy związane z suszą i wysoką temperaturą. Profil zdrowotnościowy odmiany jest bardzo korzystny zwłaszcza na patogeny grzybowe. Atutem odmiany jest bardzo wysoka tolerancja na zakwaszenie gleby i wyjątkowa odporność na wirusa karłowatości pszenicy (Wheat dwarf virus WDV).
Wymagania glebowe: Niskie
Wysokość: 86 cm
Norma wysiewu: 180-200 kg/ha